Veelgestelde vragen

Werking Slangenpomp

Hoe werkt een slangenpomp?

Werking slangenpomp

Een slangenpomp is een relatief eenvoudige pomp welke bestaat uit een aantal onderdelen. In de basis zijn alle slangenpompen gelijk. Uiteraard bevatten de meer uitgebreide modellen meer onderdelen.  In onderstaande afbeelding zijn de onderdelen van de VPER slangenpomp benoemd.

Peristaltische slang

De peristaltische slang is het onderdeel waar de slangenpomp zijn naam aan dankt. Deze slang is gelijk ook het enige onderdeel van de slangenpomp welke contact maakt met de te verpompen vloeistof. Veel gebruikte materialen voor de peristaltische slang zijn  Norprene, Santoprene en siliconen, allen flexibele kunststoffen met zeer goede eigenschappen op het gebied van duurzaamheid en chemicaliënresistentie. De binnendiameter van de slang in combinatie met het toerental is bepalend voor de volumestroom.

Rotor en schoenen

De rotor wordt aangedreven door de elektromotor, het opgenomen vermogen bij een slangenpomp is vaak zeer laag, wat ze energie efficiënt maakt. Op de rotor bevinden zich de schoenen. Het aantal schoenen varieert per slangenpomp. De rotor draait rond, de schoenen drukken de slang dicht en de vloeistof die in de slang zit wordt vooruit gestuwd en verlaat de pomp via de perszijde. Door het ronddraaien van de rotor en de schoenen ontstaat er tevens een onderdruk achter de schoenen, waardoor de slangdoseerpomp aan de aanzuigzijde vloeistof kan opzuigen. Deze eigenschap noemt men zelfaanzuigend en is een belangrijk voordeel.

Aandrijving Slangenpomp

Instelling toerental

Zoals eerder genoemd wordt de volumestroom van de slangenpomp onder meer geregeld door de binnendiameter van de peristaltische slang. Des te groter de binnendiameter van de slang, des te meer vloeistof deze kan bevatten en des te meer vloeistof wordt er verpompt per omwenteling. Daarnaast is het toerental een snelle methode om de volumestroom te regelen. Veel slangenpompen kennen dan ook een instelbaar toerental, bij de eenvoudigere versies is dit een handmatige instelling, bij de meer uitgebreidere uitvoeringen is deze ook op afstand te regelen bijvoorbeeld met een 4-20 mA signaal.

Onderstaande afbeelding geeft een goed beeld van de onderdelen die een slangendoseerpomp bevat. In dit geval de VPER van FWT.

Onderdelen van een Peristaltische Pomp

Slangenpomp kopen?

Op onze webshop zijn diverse typen slangenpompen te vinden. Van eenvoudige slangenpompen met handmatige toerental instelling tot zeer uitgebreide pompen met 4-20mA en profibus besturing. Merken die u bij ons op de site kunt vinden zijn onder andere FWT en Watson Marlow.

Microdos MP2-R Slangenpomp

Microdos MP2-R

Deze peristaltische slang is onze best verkopende slangenpomp en is door zijn brede inzetbaarheid zeer interessant voor een groot aantal doseertoepassingen.

Watson Marlow QDOS30 Slangenpomp

Watson Marlow Qdos 30

Deze hoogwaardige slangenpomp biedt tal van aansturingsmogelijkheden. De QDOS is een interessante slangenpomp die u heel nauwkeurig kunt instellen.

Microdos MP1 Slangenpomp met Timer

Microdos MP1 met Timer

Deze peristaltische slang is ideaal voor terugkerende doseertaken. Deze slangenpomp is zelfsturend en kan maximaal 10 programma's gedurende 7 dagen afdraaien.

Waarom Dutch Water Tech?

Advies op maat

Hulp nodig bij het selecteren van het juiste product? We helpen u graag!

Ruime voorraad

Al onze producten zijn vrijwel altijd op voorraad en daarom snel geleverd.

Ervaren

We hebben al diverse gemeenten en bedrijven geholpen met waterbehandeling en doseren.

Klanttevredenheid

Geen gezeur. Bent u niet tevreden? Dan zorgen we dat u dat wel wordt. Kijk ook eens bij onze recencies!

Vragen of een offerte nodig?

0164 770 865
info@dutchwatertech.nl