Kennisbank

Waterstofperoxide doseren

Over waterstofperoxide

Waterstofperoxide doseren aan water is een uitstekende manier om het te desinfecteren. Waterstofperoxide is ondekt door Louis jacque Thenard in de begin van de jaren 1800. Waterstofperoxide is samengesteld uit zuurstof en waterstof. Deze natuurlijke grondstoffen zijn overal op de wereld beschikbaar. Waterstofperoxide wordt gevormd door twee zuurstofatomen en twee waterstofatomen met elkaar te koppelen. De concentratie van waterstofperoxide komt in de natuur alleen in lage vorm voor. Door fotochemie, een chemische reactie gestart of gedreven door licht, is er een gasvorming van waterstofperoxide, dit gebeurt ook in de dampking rondom de aarde of van nature in water.

Waterstofperoxide doseren voor desinfectie

Waterstofperoxide is een uitstekend desinfectiemiddel. Het wordt onder andere gebruikt voor het desinfecteren van drinkwater.
In de Verenigde Staten bijvoorbeeld wordt waterstofperoxide gebuikt voor het desinfecteren van watervoorzieningen. Zo word bijvoorbeeld kalkaanslag en corrosie aangepakt met waterstofperoxide doseren. Waterstofperoxide is sterke oxidator en krachtiger dan bijvoorbeeld chloor. Het geeft een snelle reactie en reageert tot zuurstof en water, waardoor er geen schadelijke stoffen achterblijven.

In Nederland gebruiken sommige waterleidingbedrijven een combinatie van UV lampen en waterstofperoxide als zuiveringsproces voor drinkwater. Hierbij worden organische afvalstoffen en microbiologische verontreinigingen (zoals bestrijdingsmiddelen) afgebroken. Bij deze procedure komen geen schadelijke stoffen vrij.

Waterstofperoxide doseren: Voordelen

  • Bij het desinfecteren met waterstofperoxide komen er geen rest stoffen of gassen vrij.
  • Het doseren van waterstofperoxide met water is onschadelijk als de verhouding goed gecontroleerd wordt.

Waterstofperoxide doseren: Nadelen

  • Waterstofperoxide heeft een een sterk oxiderend effect op vele materialen.
  • Het is in hoge concentraties ontplofbaar.
  • Waterstofperoxide ontbind zich tot water en zuurstof. Dit proces word versneld door het fluctueren van de temperatuur. Deze reactie kan de concentratie verlagen.

Procentige oplossing waterstofperoxide doseren

Met een doseerpomp i.c.m. een watermeter met pulsgever is het mogelijk om bijvoorbeeld een 1 %-ige oplossing te verkrijgen. Een dergelijke doseerpomp kunt u hieronder vinden.

Beschikbare pompen voor het doseren van waterstofperoxide

Microdos MP2-R Slangenpomp

Microdos MP2-R

Deze slangenpomp heeft een instelbare flow. Max 20 liter/uur afhankelijk van de uitvoering. Kiest u in het geval van het doseren van H2O2 voor silicone!

Doseerpomp met watermeter en pulsgever

Automatische doseerpomp voor het verkrijgen van een procentige oplossing waterstofperoxide. Incl. watermeter met pulsgever.

Waarom Dutch Water Tech?

Advies op maat

Hulp nodig bij het selecteren van het juiste product? We helpen u graag!

Ruime voorraad

Al onze producten zijn vrijwel altijd op voorraad en daarom snel geleverd.

Ervaren

We hebben al diverse gemeenten en bedrijven geholpen met waterbehandeling en doseren.

Klanttevredenheid

Geen gezeur. Bent u niet tevreden? Dan zorgen we dat u dat wel wordt. Kijk ook eens bij onze recencies!

Vragen of een offerte nodig?

0164 770 865
info@dutchwatertech.nl