Wat is een ATEX slangenpomp?

ATEX slangenpompen zijn pompen die zijn geproduceerd volgens de ATEX richtlijnen. ATEX staat voor de Franse benaming ATmospheres EXplosibles. Dit zijn EU richtlijnen voor bedrijven die actief zijn in industrieën met een verhoogde kans op explosiegevaar. Denk bijvoorbeeld aan de petrochemische industrie, offshore-installaties en verffabrieken. De algemene ATEX richtlijnen werken op basis van drie principes, namelijk:

  • Voorkomen dat er een explosieve atmosfeer kan ontstaan door brandbare stoffen en/of zuurstof weg te nemen.
  • In het uiterste geval het kunnen toelaten van gecontroleerde explosies door middel van een explosiebestendige constructie.
  • Eliminatie van ontstekingsbronnen door middel van speciale behuizing van de apparatuur.

In het geval van een ATEX slangenpomp is de laatste optie de meest voor de hand liggende. Te meer omdat deze optie goed vooraf te certificeren is.

Slangenpompen en andere doseerpompen die voldoen aan een van deze richtlijnen zijn dus ATEX gecertificeerd en uitermate geschikt voor gebruik in ATEX zones. Let er altijd wel op dat u de juiste ATEX certificering heeft, er zijn namelijk verschillende zones en er zit verschil in Gas of Stof toepassingen.

Op zoek naar een ATEX slangenpomp?

Wij bieden een breed aanbod aan peristaltische pompen en andere accessoires en spare parts voor uw slangenpomp of doseerinstallatie. Bent u specifiek geïnteresserd in ATEX slangenpompen? Neem dan contact op via info@dutchwatertech.nl of via (0031) (0) 85-201 8 777. Dan helpen wij u graag verder.