Veelgestelde vragen

Wat is een vloeistofpomp?

Wat is een vloeistofpomp?

Een vloeistofpomp wordt gebruikt om een (corrosieve) vloeistof te kunnen verplaatsen. Er bestaan op dit moment een hoop vloeistofpompen die werken op basis van diverse principes en mechanismes. De naam die deze pompen krijgen is afhankelijk van het mechanisme dat ze gebruiken om de vloeistof te kunnen verplaatsen. In de industrie maar ook in bijvoorbeeld laboratoria zien we dat er vaak gebruik wordt gemaakt van deze pompen. Deze pompen zijn namelijk heel erg geschikt voor het continu doseren van (chemische) vloeistoffen.
In de industrie zien we op dit moment dat er een groot aantal vloeistofpompen bestaan die kunnen worden onderscheiden op basis van hun werking:
 
  • Membraanpomp: Dit is een pomp die met behulp van een op- en neergaande beweging van membraan een vloeistof aanzuigt en vervolgens weer uitgeperst. Het voordeel van deze pomp is met name het vermogen om zeer chemische en corrosieve vloeistoffen te kunnen verplaatsen.
  • Peristaltische pomp/Slangenpomp: Onderscheid zich door middel van de peristaltische beweging waarop de vloeistof zich voort beweegt. Deze beweging wordt gerealiseerd met behulp van een draaiend wiel met nokken die op de peristaltische slang drukken.
  • Plunjerpomp: Dit is een pomp die met behulp van een op- en neergaande beweging van een plunjer de vloeistof verplaatst. Voordeel van deze pomp is bijvoorbeeld dat deze pomp zeer geschikt is voor vloeistoffen met een hoge temperatuur.
  • Lobbenpomp: Dit is een pomp die met behulp van tegengestelde rotoren vloeistoffen verplaatst. Deze pomp is met name geschikt voor het verplaatsen van dikke vloeistoffen met een hoge viscositeit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oliën.
  • Rollerpomp: Een rollerpomp lijkt heel veel op een peristaltische pomp en werkt volgens hetzelfde principe. Het enige verschil is dat de rotor bij de slangenpomp bestaat uit schoenen/nokken en de rollerpomp bestaat uit rollers die op de slang drukken en het verplaatsen van vloeistoffen bewerkstelligen.
  • Schottenpomp: De schottenpomp is een vloeistofpomp die door middel een roterende tandwiel vloeistof kan verplaatsen. Dit mechanisme is met name geschikt voor hoge drukken.
  • Schroef van Archimedes: Met de schroef van Archimedes wordt de vloeistof door middel van een draaiende spiraalvormige schroef verplaatst. Dit mechanisme is zeer bruikbaar voor het verplaatsen van vloeistoffen naar hoger gelegen punten.
  • Tandwielpomp: De tandwielpomp heeft hetzelfde principe als de schottenpomp en zijn gebaseerd op twee in elkaar grijpende tandwielen. Deze vloeistofpompen staan bekend om hun eenvoud, lage prijs en stabiliteit.
  • Wormpomp: De wormpomp is gebaseerd om een roterende schroef. Doordat deze schroef draait kunnen vloeistoffen door de pomp worden getransporteerd. Deze pomp is met name interessant voor het gebruik met viskeuze vloeistoffen.
  • Zuigerpomp: De zuigerpomp werkt met een cilinder en meestal twee kleppen waarbij de cilinder door middel van een zijwaartse beweging continu water kan aanzuigen en vervolgens weer kan  uitpersen.

Vloeistofpomp kopen?

Wij bieden een breed assortiment aan vloeistofpompen van diverse hoogwaardige merken. In onze webshop kan je verdringerpompen vinden voor iedere doseertaak. Of u nu op zoek bent naar een slangenpomp met een lage capaciteit of een industriële pomp met een hoge capaciteit en ATEX certificering.

Microdos MP2-R Slangenpomp

Microdos MP2-R

Deze peristaltische slang is onze best verkopende slangenpomp en is door zijn brede inzetbaarheid zeer interessant voor een groot aantal doseertoepassingen.

Watson Marlow QDOS30 Slangenpomp

Watson Marlow Qdos 30

Deze hoogwaardige slangenpomp biedt tal van aansturingsmogelijkheden. De QDOS is een interessante slangenpomp die u heel nauwkeurig kunt instellen.

Microdos MP1 Slangenpomp met Timer

Microdos MP1 met Timer

Deze peristaltische slang is ideaal voor terugkerende doseertaken. Deze slangenpomp is zelfsturend en kan maximaal 10 programma's gedurende 7 dagen afdraaien.

Waarom Dutch Water Tech?

Advies op maat

Hulp nodig bij het selecteren van het juiste product? We helpen u graag!

Ruime voorraad

Al onze producten zijn vrijwel altijd op voorraad en daarom snel geleverd.

Ervaren

We hebben al diverse gemeenten en bedrijven geholpen met waterbehandeling en doseren.

Klanttevredenheid

Geen gezeur. Bent u niet tevreden? Dan zorgen we dat u dat wel wordt. Kijk ook eens bij onze recencies!

Vragen of een offerte nodig?

0164 770 865
info@dutchwatertech.nl