Onderhoud slangenpomp

Onderhoud slangenpomp, waar moet ik op letten?

Een slangenpomp heeft niet veel onderhoud nodig. Doordat alleen de peristaltische slang contact maakt met de vloeistof en de relatief lage draaisnelheid zullen er weinig problemen zijn met deze doseerpompen. Het is echter wel belangrijk dat er een aantal zaken regelmatig worden gecontroleerd.

Controle peristaltische slang

Zoals gezegd maakt de peristaltische slang of pompslang als enige onderdeel contact met de vloeistof. Dit maakt de controle van de peristaltische slang een essentieel onderdeel van het onderhoud van de slangenpomp. De schoenen of nokken van de slangenpomp duwen de vloeistof vooruit door de pompslang zodat slijtage ontstaat op den duur. De invloed van bepaalde chemicaliën helpt daar niet aan. Na verloop van tijd zal de peristaltische slang dan ook vervangen moeten worden met een nieuwe slang. Bij de meeste slangenpompen is dit niet erg moeilijk.

Vervangen peristaltische slang

Het vervangen van de peristaltische slang is een eenvoudig karweitje. Let er wel op dat er geen gevaarlijke chemicaliën in de oude slang achterblijven!

  • Benodigdheden vervangen peristaltische slang:
  • Handschoenen in het geval van chemische middelen
  • Veiligheidsbril in het geval van chemische middelen
  • Schroevendraaier
  • Nieuwe peristaltische slang

In het geval van de Microdos en FWT pompen kunt u de transparante voorplaat eenvoudig losmaken en afnemen. Het verwijderen van de voorplaat zorgt dat de slang bereikt kan worden. Deze slang verwijdert u door deze los te maken aan de uiteinden en eruit te trekken. De nieuwe peristaltische slang drukt u aan een kant in de houder. Leg de slang door het huis heen en draai de rotor af en toe door. Hierna kunt u het andere uiteinde in de uitsparing drukken en de transparante voorplaat weer monteren. De afbeelding hiernaast laat zien hoe u dit kunt doen.

Vervangen peristaltische slang Watson Marlow Qdos serie

Het vervangen van de peristaltische slang bij de Qdos serie is wel heel gemakkelijk gemaakt. De speciale ReNu pompkop is speciaal ontworpen om binnen enkele seconden gewisseld te worden. Dit scheelt natuurlijk enorm in de onderhoudskosten.

ReNu pompkop Qdos 30 serie

€ 149,- 

ReNu pompkop Qdos 60 serie

€ 169,- 

ReNu pompkop Qdos 120 serie

€ 179,- 

Doorsnede slangenpomp

Onderstaande afbeelding laat de onderdelen van de VPER slangenpomp zien. De meeste eenvoudige slangenpompen kennen eenzelfde opbouw.

Troubleshooting slangenpomp

Aandachtspunten bij onderhoud slangenpomp: 

  • Wees voorzichtig met het onderhoud aan de pomp omdat er nog restanten van chemicaliën kunnen achterblijven in de slangen!
  • Indien de aansluitnippels lekken, draai de kunststof bout wat verder aan.
  • Na het aansluiten van de pers of aanzuigslang dient u na 24 draaiuren de bouten te controleren.
  • Let op dat het binnenwerk van de slangenpomp niet in aanraking komt met de chemicaliën.

Onderhoudswerkzaamheden slangenpomp

 Middels onderstaande afbeeldingen kunt u zien hoe u regulier onderhoud aan uw slangenpomp kunt uitvoeren.