Veelgestelde vragen

Slangenpomp Onderhoud

Onderhoud slangenpomp. Waar moet ik op letten?

Een slangenpomp heeft niet veel onderhoud nodig. Doordat alleen de peristaltische slang contact maakt met de vloeistof en de relatief lage draaisnelheid zullen er weinig problemen zijn met deze doseerpompen. Het is echter wel belangrijk dat er een aantal zaken regelmatig worden gecontroleerd.

Controle peristaltische slang

Zoals gezegd maakt de peristaltische slang of pompslang als enige onderdeel contact met de vloeistof. Dit maakt de controle van de peristaltische slang een essentieel onderdeel van het onderhoud van de slangenpomp. De schoenen of nokken van de slangenpomp duwen de vloeistof vooruit door de pompslang zodat slijtage ontstaat op den duur. De invloed van bepaalde chemicaliën helpt daar niet aan. Na verloop van tijd zal de peristaltische slang dan ook vervangen moeten worden met een nieuwe slang. Bij de meeste slangenpompen is dit niet erg moeilijk.

Vervangen peristaltische slang

Het vervangen van de peristaltische slang is een eenvoudig karweitje. Let er wel op dat er geen gevaarlijke chemicaliën in de oude slang achterblijven!

  • Benodigdheden vervangen peristaltische slang:
  • Handschoenen in het geval van chemische middelen
  • Veiligheidsbril in het geval van chemische middelen
  • Schroevendraaier
  • Nieuwe peristaltische slang

In het geval van de Microdos en FWT pompen kunt u de transparante voorplaat eenvoudig losmaken en afnemen. Het verwijderen van de voorplaat zorgt dat de slang bereikt kan worden. Deze slang verwijdert u door deze los te maken aan de uiteinden en eruit te trekken. De nieuwe peristaltische slang drukt u aan een kant in de houder. Leg de slang door het huis heen en draai de rotor af en toe door. Hierna kunt u het andere uiteinde in de uitsparing drukken en de transparante voorplaat weer monteren. De afbeelding hiernaast laat zien hoe u dit kunt doen.

Vervangen peristaltische slang Watson Marlow Qdos

Het vervangen van de peristaltische slang bij de Qdos serie is wel heel gemakkelijk gemaakt. De speciale ReNu pompkop is speciaal ontworpen om binnen enkele seconden gewisseld te worden. Dit scheelt natuurlijk enorm in de onderhoudskosten.

Doorsnede Slangenpomp

Onderstaande afbeelding laat de onderdelen van de VPER slangenpomp zien. De meeste eenvoudige slangenpompen kennen eenzelfde opbouw.

Onderdelen van een Peristaltische Pomp

Troubleshooting slangenpomp

Aandachtspunten bij onderhoud slangenpomp: 

  • Wees voorzichtig met het onderhoud aan de pomp omdat er nog restanten van chemicaliën kunnen achterblijven in de slangen!
  • Indien de aansluitnippels lekken, draai de kunststof bout wat verder aan.
  • Na het aansluiten van de pers of aanzuigslang dient u na 24 draaiuren de bouten te controleren.
  • Let op dat het binnenwerk van de slangenpomp niet in aanraking komt met de chemicaliën.

Onderhoudswerkzaamheden slangenpomp

Middels onderstaande afbeeldingen kunt u zien hoe u regulier onderhoud aan uw slangenpomp kunt uitvoeren.

Peristaltische slang kopen?

Wij bieden een breed aanbod aan peristaltische slangen en andere accessoires en spare parts voor uw slangenpomp of doseerinstallatie. Bekijk hieronder een aantal van onze peristaltische slangen die geschikt zijn voor pompen van o.a. Microdos, Watson Marlow en slangenpomp van ander fabrikanten. Deze peristaltische slangen zijn gemaakt van silicone/santopreen en hebben elk hun eigen chemische bestendigheid tegen aggressieve chemische vloeistoffen.

Peristaltische Slang Silicone

Peristaltische slang silicone

Deze peristaltische slang is beschikbaar voor een breed aantal slangenpompen en is door zijn silicone materiaal zeer bestendig tegen diverse chemische vloeistoffen.

Peristaltische Slang Santopreen

Peristaltische slang santopreen

Deze peristaltische slang is beschikbaar voor een breed aantal slangenpompen en is door zijn santoprene materiaal zeer bestendig tegen diverse chemische vloeistoffen.

Pompkop Peristaltische Pomp

Watson Marlow Qdos 30 Pompkop

Pompkop die is gemaakt voor slangenpompen van Watson Marlow. Beschikt over lekdetectie en is zeer eenvoudig te installeren. Gepatenteerd systeem.

Waarom Dutch Water Tech?

Advies op maat

Hulp nodig bij het selecteren van het juiste product? We helpen u graag!

Ruime voorraad

Al onze producten zijn vrijwel altijd op voorraad en daarom snel geleverd.

Ervaren

We hebben al diverse gemeenten en bedrijven geholpen met waterbehandeling en doseren.

Klanttevredenheid

Geen gezeur. Bent u niet tevreden? Dan zorgen we dat u dat wel wordt. Kijk ook eens bij onze recencies!

Vragen of een offerte nodig?

0164 770 865
info@dutchwatertech.nl